A Biblia a magyar képzőművészetben

Búcsúzásul


Vékonyka vagy duzzadó ér a magyar képzőművészetben a Biblia jelenléte?

Egyik is, a másik is.

Művészettörténet, avagy történelem, freskóterv
Bernáth Aurél: Művészettörténet, avagy történelem, freskóterv, é. n., tempera, 90x200 cm, Budapest, Történeti Múzeum, Kiscelli Múzeum, jelenleg látható: Marcali, Bernáth Aurél Galéria, letét

Honfoglalásunk után 700 évvel Károlyi Gáspár nyújtotta először szép, míves nyelven a nemzetnek a teljes Bibliát. Későn ahhoz, hogy az addigi kultúránkat egészen kereszténynek lehessen nevezni. Korán, ha meggondoljuk, hogy még ma sem jutott el mindenkihez a Szentírás.

A magyar képzőművészetben közel tucatnyi alkotót egész életében foglalkoztattak a bibliai témák. Bevezetőnkben és összeállításunkban is nagyban rájuk támaszkodtunk, M. S. mestertől Bor­sos Miklósig.

Bernáth Aurél A képzőművészet című színvázlatára a marcali emlékmúzeumában találtam rá. Híres jelenetek között Illés története, Az angyali üdvözlet, Krisztus küzdelme az Olajfák hegyén is helyet kért ezen a bemutatáson. Ez nem csekély arány a festményen szereplő jelenetek között. Bernáth Aurél vallomását bevezető tartományunkban idéztük az Isten-kérdésről.

Ha az eddig ismert nagy magyar művek mellé az ebben az albumban szereplő alkotások egyikét-másikát csak a Bernáth Aurél-i számarányosában behelyezzük: válogatásunk már elérte célját. A magyar képzőművészetnek mind a mai napig van mondanivalója a Bibliáról, mert a Bibliának ma is van mondanivalója minden ember számára. Sőt, egyre inkább ki fog derülni, hogy egyedül ennek a könyvnek marad érvényes mondanivalója.

Ennek jegyében ajánljuk vándorkiállításainkat (Az örök Biblia, Az elfelejtett festő: Szúdy Nándor, Rembrandt bibliai rézkarcai) az érdeklődők figyelmébe mint e kötet további, lehetséges meghosszabbítását.


A valóság titka
Kulbert György: A valóság titka, 2005, fafaragás, 31 cm,
Oltalom Alapítvány


Krisztus vagy Vénusz <<< Fel >>> Zusammenfassung